Köpek Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
27 Şubat 2022Köpeğimizi Beslerken Dikkat Etmemiz Gereken Önemli Bilgiler
Köpeklerimizin ağız tadı insanlara yakın canlılardır, seçici olabilirler..
Bebeklik zamanlarında yemeye başladıkları mama ile bütünleşebilir hatta alerjik veya başka bir hastalığı olmadığı sürece aynı mamaların yavru ve yetişkin kategorısıyle hayatlarını tamamlayabilirler. Yemek konusunda sabah ve akşam öğünlerinde düzen, gramaj önemlidir. Ayrıca yemek yiyen bır köpek ile ilk 45 dk oyun oynamamak önemlidir, aksı taktirde özellikle orta ve büyük ırk köpeklerde mide dönmesi ile hayatı tehlike yaşanabilir.
Köpekler yemek yedikten sonraki ilk 45 dakika içerisinde tuvalet ihtiyacı hissederler. Dışarı tuvalet eğitimli köpeklerde bu sürece dikkat edilmesi onların sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Ufak bir dip not ekleyelim, anne olacak hamile bir köpeğe de hamilelik döneminde yavru mama verilmesi süt kalitesını artıracaktır, bu sürece köpeğimiz doğum yapıp bebekleri sütten kesilene kadar devam etmemiz önerilir.
Unutmamak gerekir ki, onlara kendi mamaları dışında vereceğimiz yiyecekler yaşamları açısından iyi gelmeyecektir.
Bunun yerine dönem dönem tüy dökülmesi olduğunda balık yağı sindirim sistemi yenileme de probiyotik kullanımı önemlidir.
Ayrıca mama değişikliği yapılacaksa, kullanılan mama ile yenı kullanılmaya başlanacak mamanın yarı yarıya en az 1 hafta verilerek sonrasında yeni mamaya geçiş yapılması da ishal gibi olası etkilerin yaşanmamasını ve köpeğimizin geçişi mutlu tamamlamasını sağlar.
Ek olarak ;
Köpek maması alırken dikkat edeceğiniz ilk şey mamanın ilk iki ya da üç içeriği ana kaynak olarak et ürünü olmalıdır.
Yan ürünün ibaresi içermemelidir.
Protein ise hayvansal kaynaktan sağlanmalıdır. Bitkisel protein izolatı, kümes hayvanları proteini vs gibi içerikler içermemesi önemlidir.
Bir köpeğin beslenmesinde olmazsa olmaz bazı takviyeler vardır. Bunlar taurine, glucosamine, chondroitin. Bazı mamalarda hiç yoktur, bazı mamalarda ise düşük oranda vardır ancak düşük oranda olması da etki göstermesi için yetersiz kalabilir.
Köpeklerde beslenme de:
Sütten kesme (tüm boyutlarda): Günde dört öğün.
Dört aya kadar (küçük ırklar) veya altı aya kadar (büyük ırklar): Günde üç öğün.
Dört ila 10 ay arası (küçük ırklar) veya altı ila 12 ay arası (büyük ırklar): Günde iki öğün.
Uzmanlara ve profesyonellere göre, bir köpek günlük olarak vücut ağırlığının % 2 ila 3'ü kadar yemek yemelidir.
Yavrular anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gerekir. Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar.
Yemek yememe ya da aşırı yeme köpeklerde ciddi problemdir. Aşırı yeme isteği önemsiz gibi görünebilir. Oburluk, pisboğazlık olarak nitelendirilebilir ancak doymama hissi çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Köpeğiniz bir öğünde çok mama tüketiyorsa bu doymama hissiyle karıştırılmamalıdır.
Köpeklerin su tüketimini kontrol edebilmek için her gün aynı şekilde su verilmesi önerilir. Mama ve su rutini oluşturmak köpeklerin beslenme davranışlarındaki değişimi daha kolay gözlemlemeye yardımcı olur. Köpeğin su kabına her gün aynı saatte ve aynı miktarda su koymak rutin oluşturmanın ilk adımıdır. Genel olarak normal bir sıcaklık ve nem ortamında orta nitelikte egzersiz yapan bir köpeğin günde yaklaşık 1-2 litre su içmesi gerekmektedir. Özellikle evcil köpekler sürekli olarak kuru mama ile beslendiği için taze ve serin suya olan ihtiyaçları yüksektir